FAQ


Heb ik recht op feedback na mijn examen?

Het Onderwijs- en examenreglement specifieert dat elke student recht heeft op een individueel of collectief feedbackmoment na de bekendmaking van de examenresultaten. Tot 7 kalenderdagen na de bekendmaking van je resultaten kan je zo'n moment krijgen. De docent moet via Toledo meedelen waar en wanneer zijn moment doorgaat/kan doorgaan. Als dat niet gebeurt, moet je hem of haar best een mailtje sturen.

Bij het feedbackmoment mag je ook altijd iemand meenemen als waarnemer. Als je een medestudent wil meenemen, moet deze wel geslaagd zijn voor het vak.


Wanneer mag ik tolereren?

Als je een student bent die een bachelor-, schakel- of voorbereidingsprogramma volgt mag je 10% van het totaal aantal studiepunten van je programma tolereren. Als je een vak wil tolereren, moet je minstens een 8 halen voor het vak, moet je minimum een CSE van 50% hebben en moet je voldoende tolerantiekrediet ter beschikking hebben. Als je een bachelorprogramma van 180 studiepunten volgt, hebt je dus 18 studiepunten tolerantiekrediet die je doorheen je drie jaar kan inzetten. Daarmee kan je bijvoorbeeld drie vakken van zes studiepunten tolereren.

Als je kan afstuderen door krediet dat je nog niet hebt gebruikt in te zetten, gebeurt dit automatisch. Als je dat niet wil, heb je 5 kalenderdagen na de bekendmaking van de beslissing om dat te laten weten aan de faculteit.

Als je niet kan afstuderen, moet je de vakken zelf tolereren. Hiervoor heb je 15 kalenderdagen na de bekendmaking van de examenresultaten.

Meer informatie over toleranties vind je hier.

Voor studenten die aan hun programma beginnen in academiejaar 2021-2022, zal het systeem aangepast worden. Het tolerantiekrediet zal dan anders in elkaar steken en ook de studievoortgangsmaatregelen worden aangepast. Meer info hierover vind je in de FAQ-vraag over de zogenaamde "eerste mijlpaal".


Wat is de "eerste mijlpaal"?

Het antwoord op deze vraag is enkel van belang voor studenten die aan een bachelor- of schakelprogramma beginnen vanaf academiejaar 2021-2022. Voor alle andere studenten gelden de huidige studievoortgansmaatregelen (zie de FAQ vraag over de studievoortgangsmaatregelen) met het huidige tolerantiesysteem (zie de FAQ vraag over tolerantie).

Voor bachelorstudenten is de eerste mijlpaal het behalen van alle vakken uit het eerste jaar. De tweede mijlpaal is dan het behalen van het bachelordiploma en de derde mijlpaal het behalen van het masterdiploma. Voor studenten die beginnen aan hun opleiding in 2021-2022 hangen er een aantal studievoortgangsmaatregelen aan de eerste mijlpaal vast. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen studenten die het volledig bachelorjaar in één keer opnemen en studenten die vrijstellingen hebben, niet het volledige eerste jaar opnemen, ...

Voor startende bachelorstudenten die het volledige eerste jaar in één keer opnemen gelden de volgende studievoortgangsmaatregelen:

  1. 30%-CSE regel: Na 1 jaar moet je 30% van je eerste mijlpaal hebben behaald. Als je hier niet aan voldoet, volgt een weigering van je inschrijving voor 1 jaar aan die opleiding. Als je twee jaar op rij geen 30%-CSE haalt (in twee verschillende opleidingen), word je uitgesloten van de KU Leuven voor 3 jaar.
  2. Na twee jaar moet je je volledige mijlpaal hebben behaald.
  3. Je mag geen vak vier keer opnemen.
  4. Je mag maximaal 60 studiepunten opnemen zolang je je mijlpaal niet hebt behaald. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk voor bijvoorbeeld het TWIN-programma Wiskunde-Fysica.

Daarnaast gelden er ook aparte deliberatieregels. Voor vakken in het eerste jaar wordt je gedelibereerd. Dit wil zeggen dat de examencommissie beslist of je je vak niet meer hoeft op te nemen. Zij doen dit op basis van de volgende criteria:

  1. Je bent niet geslaagd voor maximaal 12 studiepunten.
  2. De vakken waarvoor je niet geslaagd bent, zijn steeds hoger dan of gelijk aan een 8. Eventueel mag je ook één 7 hebben, maar dat mag dan slechts je enige buis zijn.
  3. Je hebt een gemiddelde van minstens 50%

Als je aan deze voorwaarden voldoet, word je gedelibereerd voor al je vakken. Merk op: als je bijvoorbeeld één 8 hebt en één 6, word je voor geen van beide vakken gedelibereerd en moet je ze allebei terug opnemen.

Voor vakken uit de latere bachelorjaren kan je dan weer gewoon tolereren voor een maximum van nog eens 12 studiepunten (10% van de resterende studiepunten).

Voor studenten met vrijstellingen, studenten die hun eerste mijlpaal niet in één keer opnemen uit gezondheidsoverwegingen, ... gelden uitzonderlijke regels. Als je je in zo'n categorie bevindt, kan je best contact opnemen met de studieloopbaanbegeleider om hiernaar te vragen. Meestal komen deze maatregelen overeen met een percentuele eerste mijlpaal, waarbij alle bovenstaande maatregelen dus gelden voor het percentage van de eerste mijlpaal dat je opneemt. Neem je bijvoorbeeld 40 studiepunten op van de mijlpaal, zal je voor maximaal 8 studiepunten gedelibereerd worden (12 * 2/3 = 8).

Voor schakelstudenten gelden dezelfde maatregelen als voor de startende bachelorstudenten.


Wat zijn de studievoortgangsmaatregelen?

De studievoortgangsmaatregelen zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen om verder te studeren bij je richting. Ze zorgen ervoor dat je niet te lang zonder succes één richting studeert. Er zijn in totaal drie studievoortgansmaatregelen.

De eerste studievoortgangsmaatregel is de simpelste: je kan niet vier keer hetzelfde vak (of een vak equivalent daaraan) opnemen. Net zoals bij de andere studievoortgangsmaatregelen kan je hier een uitzondering aanvragen om dit wel te doen. De uitzondering wordt enkel aanvaardt bij zwaarwichtige redenen. Meer info over de procedure kan je hier vinden.

De tweede studievoortgangsmaatregel is de 30% CSE regel. Deze regel geldt enkel voor schakelstudenten en bachelorstudenten die meer dan 120 studiepunten van hun diploma verwijderd zijn. Als je CSE dan minder dan 30% is, kan je je gedurende één jaar niet meer inschrijven aan die opleiding. Als je CSE minder dan 30% is twee jaar achter elkaar (voor verschillende opleidingen dus), kan je je niet meer inschrijven aan de KU Leuven voor 3 jaar. Deze laatste regel geldt pas vanaf 2021-2022. Meer informatie over de 30% CSE regel vind je hier.

De derde studievoortgangsmaatregel is de 50% CSE regel. Ook deze regel geldt enkel voor schakelstudenten en bachelorstudenten die meer dan 120 studiepunten van hun diploma verwijderd zijn. Als je dan twee jaar op rij minder dan 50% CSE haalt, mag je je gedurende één jaar niet meer inschrijven aan eender welk bachelor- of schakelprogramma aan de KU Leuven. Meer informatie over deze studievoortgangsmaatregel vind je hier.


Wat als mijn leerkrediet op is?

Als je reeds een masterdiploma op zak hebt, maakt dit niet veel uit. Als je echter nog geen bachelordiploma hebt behaald, dan zal je je niet meer kunnen inschvrijven aan de KU Leuven. Heb je wel een bachelordiploma behaald en volg je een master die duidelijk volgt op je behaalde bachelordiploma, zal je je nog wel mogen inschrijven, maar dat met verdubbeld inschrijvingsgeld.

Meer informatie over het leerkrediet vind je op de algemene infopagina en de FAQ-pagina van leerkrediet op de KU Leuven.

Weet je niet waar je je leerkrediet kan vinden? In KU Loket kan je naar je studievoortgangsdossier gaan. Daar kan je op "leerkrediet" drukken en dan zie je je leerkrediet verschijnen.


Kan ik in beroep gaan tegen mijn resultaat?

Het is mogelijk om een beroep aan te tekenen tegen het punt dat je voor een bepaald vak hebt gekregen. Je moet je beroep ten laatste indienen 7 kalenderdagen na het bekendmaken van je resultaat. Let wel op! Een beroep indienen is een zeer zwaarwichtige procedure. Je neemt best eerst contact op met je studieloopbaanbegeleider én met de docent van het vak alvorens je beslist of in beroep gaan de beste oplossing is. Meer informatie over het doen van een beroep vind je hier.


Waar staan al die afkortingen voor?

Zonder exhaustief te willen zijn, volgen hier een aantal van de meest gebruikte afkortingen aan onze universiteit:

  • A/BAP: assisterend/bijzonder academisch personeel (= assistenten en (post-) doctorandi)
  • AP: Academisch personeel (ZAP, ATP, AAP, BAP)
  • AR: Academische Raad, het hoogste beslissingsorgaan aan de KU Leuven
  • ATP: administratief en technisch personeel (= mensen die examenrooster opstellen, machines onderhouden/bedienen, e.d.)
  • AV: Algemene Vergadering
  • Ba: Bachelor
  • BaMa: Bachelor/Master
  • COBRA: Coöperatie, Reflectie en Actie – Checks & Balances: de kwaliteitszorgmethode van de KU Leuven.
  • CSE: Cumulatieve Studie-Efficiëntie
  • EM: Educatieve Master
  • Fase: het jaar waarin je zit in je opleiding
  • FO: Facultair Overlegorgaan - OOR is hier eentje van
  • FPOC: Facultaire POC
  • FR: Faculteitsraad
  • GeBu: Gemeenschappelijk Bureau, het hoogste bestuursorgaan van de KU Leuven; hier zetelen oa. de rector, de vicerectoren en de voorzitter van de Studentenraad KU Leuven
  • IER: Individueel examenrooster
  • ISP: Individueel Studieprogramma
  • Ma: Master
  • MaNaMa: master-na-master
  • OER: Onderwijs- en Examenreglement
  • OLA: onderwijsleeractiviteit (= een deel van een vak)
  • OPO: opleidingsonderdeel (= een vak)
  • (P)OC: (Permanente) Onderwijscommissie
  • Stura: Studentenraad KU Leuven
  • Stuver: studentenvertegenwoordiger
  • Toledo: TOetsen en LEren Didactisch Ondersteunen: het digitaal leerplatform van de KU Leuven
  • ZAP: zelfstandig academisch personeel (= proffen)

Wat zijn alle Facultaire Overlegorganen (FO's)?

We kunnen de verschillende FO's onderverdelen in de drie groepen aan onze universiteit:

Groep Wetenschappen en Technologie

  • OOR (Faculteit Wetenschappen)
  • VTK (Faculteit Ingenieurswetenschappen)
  • LBK (Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen)
  • StAR (Faculteit Architectuur)
  • StII (Faculteit Ingenieurswetenschappen)

Groep Biomedische Wetenschappen

  • FAGO (Faculteit Geneeskunde)
  • Farmaceutica (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen)
  • FOLK (Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen)

Groep Humane Wetenschappen

  • Canonica (Bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht)
  • CORaal (Faculteit Letteren)
  • FOPP (Faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen)
  • FORS (Faculteit Rechtsgeleerdheid)
  • FOSO (Faculteit Sociale Wetenschappen)
  • Katechetika (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen)
  • NFK (Hoger Instituut voor Wijsbegeerte)
  • StEB (Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen)