Interesse in ... (P)OC?

Een mandaat als (P)OC-lid van jouw richting biedt je een aantal leerrijke ervaringen en leuke momenten samen met wat verantwoordelijkheden aan. Maar wat is een (P)OC nu exact? Wat heeft het mandaat te bieden en hoe weet je of het iets voor jou is? En wat wordt er precies van jou verwacht? Lees het allemaal hier!


Wat is een (P)OC?

(P)OC staat voor (Permanente) OnderwijsCommissie. De (P)OC is het orgaan dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het onderwijs binnen één opleiding of een klein aantal opleidingen. Op een (P)OC zetelen een heel aantal docenten en assistenten die betrokken zijn bij het onderwijsaspect van de opleiding. De studenten worden hier echter ook vertegenwoordigd, dit in de vorm van hun studentenvertegenwoordigers. Minstens 33% van de stemmen op de (P)OC wordt namelijk voorbehouden voor studenten. Zij hebben dus zeker ook wel iets te zeggen! Maar wat wordt er nu exact op zo'n (P)OC-vergadering, die twee tot drie keer per semester plaatsvindt, besproken? Er zijn een heel aantal zaken die hier aan bod komen. Zo zal men hier bekijken of de leerdoelen van de opleiding gehaald worden, bespreken of een vak aan verandering toe is of hier wordt de opleiding zelfs soms helemaal omgegooid. Ook is dit de plaats waar kan worden aangekaart dat er een te grote werkdruk is in een bepaald semester, dat een bepaald vak niet goed gedoceerd wordt of dat taken en testen doorheen het jaar wat te veel en snel na elkaar volgen. Daarom is dit orgaan ook zo essentieel voor de onderwijskwaliteit en voor studentenvertegenwoordiging; de meeste vak- en opleidingsgerelateerde zaken kunnen hier behandeld worden. Het is dus ook zeer belangrijk dat er voldoende studenten aanwezig zijn op deze vergaderingen.


Wat doe je als studentenvertegenwoordiger in een (P)OC?

Als stuver (studentenvertegenwoordiger) in een (P)OC ben jij de stuver die het dichtst bij de student staat. Daarom ben je dus eerst en vooral een aansprekingspunt voor alle studenten van jouw opleiding, zodat zij met hun vragen en problemen bij jou terecht kunnen. Jij zorgt er dan voor dat je deze opmerkingen doorgeeft aan je medestuvers opdat deze dan op de juiste vergadering besproken kunnen worden. Geen zorgen als je niet meteen alle vragen van studenten kan beantwoorden, niemand kan dat en daarom zijn er juist je medestuvers. :)

Naast aanspreekpunt voor je medestudenten te zijn moet je je uiteraard tijdens de (P)OC laten horen. Het studentenstandpunt op deze vergadering doorspelen is één van de belangrijkste punten van een stuver. Je zal dus je mannetje moeten staan om ervoor te zorgen dat er bij alle veranderingen rekening wordt gehouden met jullie. Geen zorgen als het wat eng klinkt om te discussiëren met je docenten! Voor bijna iedereen is dit in het begin even wennen en uiteraard gaat dat niet altijd even vlot. Wees echter gerust dat zolang je beleefd blijft, je docenten de dingen die je zegt niet tegen jou als student zullen gebruiken. Bovendien verlopen de meeste (P)OC-vergaderingen vlot en word je als stuver zeker geapprecieerd. Op de meeste vergaderingen worden er trouwens zelfs broodjes voorzien!

Een laatste taak als (P)OC-lid is het vertegenwoordigen van jouw opleiding op het OOR-overleg, een vergadering met alle stuvers van de Faculteit Wetenschappen die om de twee weken plaatsvindt. Hier vertegenwoordig je jouw studenten, je zogenaamde achterban, bij de facultaire en universitaire standpunten die op dit overleg onder de studenten worden ingenomen.


Wat biedt een mandaat als (P)OC-lid?

Het mandaat biedt uiteraard meer dan gewoon iets dat je later op je CV kan zetten. Ten eerste krijg je er de voldoening bij wanneer je je medestudenten kan helpen. Bovendien biedt het een inzicht in de manier waarop er beslissingen worden gemaakt over jouw opleiding en onderwijs in het algemeen. Je zal een beetje te weten komen hoe het allemaal achter de schermen werkt. Daarnaast leer je ook om een standpunt te verdedigen tegenover docenten en medestudenten. Daarbovenop is dit niet steeds jouw eigen standpunt: als studentenvertegenwoordiger moet je immers steeds het belang van je studenten behartigen en dit zal niet altijd je eigen mening zijn.


Is dit iets voor mij?

Of dit mandaat iets voor jou is, zal je uiteraard zelf moeten uitmaken. We hopen alvast dat je beter weet waar je aan begint na het lezen van bovenstaande informatie. We willen misschien nog wel een aantal zaken meegeven die je wel nodig zal hebben bij het mandaat:

  • Je bent een echte teamspeler en zal dan ook vaak samenwerken met je medestuvers.
  • Je hebt interesse in onderwijsmaterie en hoe het er achter de schermen aan toe gaat.
  • Je kan goed een standpunt verdedigen of hebt potentieel om deze skill te ontwikkelen.
  • Je bent gemotiveerd om je in te zetten.