Wat doen we?
OOR staat voor Overkoepelende OnderwijsRaad van de Faculteit Wetenschappen. Maar wie zijn we nu en waar houden we ons mee bezig? Als je je weg naar deze site hebt gevonden, weet je ongetwijfeld al dat we iets met studentenvertegenwoordiging hebben te maken. Meer bepaald zijn we de organisatie die de kracht van alle studentenvertegenwoordigers van de Faculteit Wetenschappen bundelt om samen facultaire en universitaire standpunten te vormen en de vertegenwoordiging op facultair niveau te laten draaien. Dit doen we door in alle verschillende organen te zetelen en daar de studentenstem te laten horen. Wie er allemaal in welk orgaan zit, kan je vinden op onze Wie-is-Wie pagina. Daarnaast organiseren we ook het OOR-overleg: een open vergadering waar iedereen welkom is en waar we samenzitten om alle zaken terug te koppelen en nieuwe standpunten te vormen. Uiteraard zijn we er ook om jullie te informeren over onderwijs en al jullie vragen te beantwoorden. Kijk daarom zeker ook eens naar onze F.A.Q en Info-pagina waar je heel veel informatie kan terugvinden: gaande van nuttige links, informatie voor eerstejaars, een FAQ en zelfs hoe onderwijsvertegenwoordiging in elkaar zit.
Wat doen we nu exact?
De Overkoepelende Onderwijsraad Faculteit Wetenschappen (OOR) is verantwoordelijk voor alle onderwijsvertegenwoordiging aan onze faculteit. De leden van OOR zetelen in allerlei onderwijsgerelateerde organen die instaan voor de kwaliteit van het onderwijs aan de faculteit. Hier worden allerlei zaken besproken, een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Moet een vak meer of minder studiepunten waard zijn?
- Zorgen voor een goede spreiding van de examens.
- Feedback over de inhoud en manier van lesgeven van een vak.
Uiteraard zijn dit niet de enige zaken die we bespreken. Alles wat om jouw onderwijs draait, moet langs een vergadering passeren waar wij ook als studenten aanwezig zijn. En als je denkt dat we daar niets te zeggen hebben, dan kunnen we je geruststellen: studenten hebben in vele organen zelfs 33% van alle stemmen! Dit zorgt ervoor dat onze stem een belangrijke impact heeft en dat we dus wel degelijk wat te zeggen hebben. Heb je dus een vraag of een opmerking bij eender wat met je opleiding te maken heeft? Aarzel dan zeker niet om het aan ons te vragen! Wij zorgen er dan voor dat ook jouw stem gehoord wordt op de relevante vergadering!
We spreken hier nu wel over “allerlei organen”, maar een klein overzichtje van de belangrijkste van deze vergaderingen kan zeker geen kwaad. Degene die het dichtst staat bij de student, is hier hoogstwaarschijnlijk de (permanente) onderwijscommissie of (P)OC. Een POC is verantwoordelijk voor één (of een klein aantal) opleiding(en) en beslist en bespreekt hier alles van specifieke opmerkingen bij vakken tot de doelstellingen die behaald moeten worden door studenten. Zo heb je de POC Wiskunde voor de bachelor Wiskunde en de master Wiskunde. Naast de POC’s bestaat er ook de Facultaire POC, die alle POC’s van onze faculteit samenbrengt. Dan heb je nog de Facultaire werkgroepen die steeds voor een bepaald thema verantwoordelijke zijn, zoals Duurzaamheid, Internationaal, Communication & Outreach en Diversiteit. Daarnaast heb je nog de Faculteitsraad, het Faculteitsbestuur, departementsraden, departementsbesturen, en vele meer waar wij je vertegenwoordigen. Als je meer interesse hebt in de hele organisatiestructuur aan de KU Leuven, kan je ons altijd gewoon contacteren.
Als laatste, maar zeker niet de minste, vertegenwoordigen wij ook jouw stem op de Studentenraad KU Leuven die standpunten inneemt over thema’s die voor alle studenten van de universiteit van belang zijn.
Wat is een "POC"?
Het overgrote deel van de studentenvertegenwoordigers zit in een (P)OC of (Permanente) Onderwijscommissie. Waarom is het zo belangrijk dat we daar zo talrijk aanwezig zijn? Dat heeft alles te maken met wat er net op zo'n POC besproken en beslist wordt. In zo'n vergadering gaat men zeer specifiek in op de inhoud van vakken waarvoor de POC verantwoordelijk is en bij die beslissingen is het cruciaal om te weten wat de mening van de studenten daarover is. Of een vak al dan niet meer inhoud verdient, hangt af van de moeilijkheid die de studenten ervaren. Of een docent al dan niet een pluim moet krijgen voor zijn manier van lesgeven, hangt af van hoe de studenten zijn lesgeverskunsten ervaren. In het kort, alles wat direct van belang is voor studenten, gaande van de algemene doelstellingen van een opleiding tot de spreiding van taken, moet op zo'n POC besproken worden. Als we daar niet zouden bijzitten, zouden al deze zaken beslist worden zonder enige input van studenten; en dat is iets waar zowel de docenten als de studenten van inzien dat dat geen goede zaak zou zijn. Net daarom wordt onze stem ook zeer hard geapprecieerd op zo'n POC.
Daarnaast geeft de POC ook een mogelijkheid om pijnpunten van de opleiding aan te kaarten en te verbeteren. Zo kunnen we zelf met ideeën komen of in constructief overleg met het academisch personeel in zo'n vergadering tot oplossingen komen.
Dit alles zorgt er bovendien voor dat je studentenvertegenwoordigers op de hoogte zijn van alle nieuwe beslissingen die worden genomen en je dus kunnen helpen bij eventuele vragen. Ook kan je bij hen altijd terecht om je beklag te doen over een bepaald aspect van je opleiding. Zij zullen er dan voor zorgen dat dit meegenomen wordt. Weet je niet wie je studentenvertegenwoordigers zijn? Kijk dan zeker naar onze wie-is-wie-pagina.