Interesse in ... Facultaire Werkgroep Communication & Outreach?
Ben je geïnteresseerd om het communicatiebeleid aan de faculteit mee vorm te geven? Om na te denken hoe we de band tussen wetenschap en maatschappij kunnen versterken? Hoe we binnen onze universiteit het best communiceren? Bekijk dan zeker even of je misschien in de Facultaire Werkgroep Communication & Outreach wil stappen.
Wat is de Facultaire Werkgroep Communication & Outreach?
De Facultaire Werkgroep Communication & Outreach is een werkgroep die een paar keer per jaar samenkomt waarbij dossiers besproken worden die betrekking hebben op de communicatie van de faculteit. Deze communicatie is heel breed te bekijken. Het kan gaan om communicatie met de wetenschapsstudenten, de rest van de universiteit, maar ook met de niet-universitaire wereld, bijvoorbeeld om jongeren warm te maken voor de wetenschap.
Daarom zetelen in de werkgroep dan ook communicatiemedewerkers van de departementen aan de Faculteit Wetenschappen. Een voorbeeld van een actueel dossier is de internationale wiskunde dag die eigenlijk gepland was om door te gaan op pi-dag dit jaar (14/03/2020). Die is wegens maatregelen verplaatst moeten worden naar komend academiejaar, maar dit blijft dus wel een relevant dossier. Dit is ook een goede illustratie van hoe de werkgroep projecten opvolgt die communicatie naar een breed publiek omvatten.
Bij projecten die communicatie met jongeren omvatten, kunnen we bijvoorbeeld naar junior colleges kijken. Deze colleges zijn bedoeld als lespakketten om middelbare scholieren kennis te laten maken met wetenschap die buiten het middelbaar parcours valt, maar wel interessant kan zijn. Op deze manier worden deze scholieren dan ook warm gemaakt voor die bepaalde wetenschap.
Ten slotte is het masterevent een voorbeeld van een activiteit die communicatie met wetenschapsstudenten omvat.
Natuurlijk omvat de werkgroep veel meer projecten, maar deze voorbeelden scheppen alvast een algemeen beeld. Je kan uiteraard ook kijken naar de site van de werkgroep voor meer voorbeelden.
Wat doe je als studentenvertegenwoordiger in de werkgroep?
Als stuver (studentenvertegenwoordiger) in de werkgroep is het belangrijk dat jij de studentenblik geeft op alle gegeven ideeën en plannen. Jij bent immers zelf veel beter op de hoogte van hoe de studenten tegenwoordig kijken naar allerlei zaken en dus weet jij beter wat zal aanslaan en wat minder belangrijk is. Je bent beter op de hoogte van wat er onder de studenten leeft en hebt een directere contactlijn tussen jou en alle andere studenten zodat je makkelijker zaken kan aftoetsen en doorgeven.
Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat je mee denkt en zelf met ideeën komt die nuttig kunnen zijn om de communicatie aan onze faculteit te verbeteren. Als studenten zelf met ideeën komen of vragen hebben, zal jij hun aanspreekpunt zijn (eventueel via een andere stuver) en deze ideeën ook doorspelen aan de werkgroep.
Een laatste taak die je hebt als lid van de werkgroep, is dat je de zaken die hier beslist en besproken worden terugkoppelt aan de andere stuvers op het OOR-overleg. Dit is een vergadering die om de twee weken plaatsvindt tussen alle stuvers van de faculteit Wetenschappen. Je moet hier enkel echt aanwezig zijn als je zelf een vergadering hebt gehad of zelf iets wil terugkoppelen, maar het is toch wel aangeraden om ook de andere vergaderingen te volgen zodat je sneller en makkelijker kan inspelen op de zaken die daar verteld worden.
Wat biedt een mandaat als lid van de Facultaire Werkgroep Communication & Outreach?
Dit mandaat biedt je uiteraard interessante inzichten in communicatie en geeft je een beter zicht op het communicatiebeleid aan onze faculteit. Bovendien heb je de ruimte om zeer vrij na te denken en zelf met ideeën te komen die worden geïmplementeerd en heb je zo de kans om het facultaire beleid mee vorm te geven. Daarbovenop leer je ook wat bij over de facultaire studentenvertegenwoordiging en leer je hoe het is om zelf andere mensen te vertegenwoordigen.
Is dit mandaat iets voor jou?
Na het lezen van de voorgaande tekst hopen we uiteraard dat je al een beter zich hebt op het mandaat. Hier lijsten we toch nog even op wat de belangrijkste aspecten zijn van het profiel van een mandataris communicatie:
- Je leert graag veel bij over hoe communicatie met externen én internen best verloopt.
- Je durft je te mengen in de discussie.
- Je denkt graag na over praktische dingen, doet mee voorstellen...