Interesse in ... Facultaire Werkgroep Internationalisering?
Ben je geïnteresseerd om het internationaalbeleid aan de faculteit mee vorm te geven? Om samen met docenten na te denken over de verschillende aspecten die aan deze werking hangen zoals het aantrekken, begeleiden en opvolgen van internationaalstudenten en internationale ervaringen? Kijk dan zeker even of het mandaat in de Facultaire Werkgroep Internationalisering iets voor jou is!
Wat is de Facultaire Werkgroep Internationalisering?
Deze werkgroep komt een aantal keer per jaar samen en heeft een aantal belangrijke taken om de internationaalstudenten te betrekken bij het onderwijs aan onze faculteit en dit op alle vlakken hiervan. Meer bepaald probeert de werkgroep de onderwijsprogramma's te integreren met het internationale beleid en bevordert ze de inkomende en uitgaande wisseling van studenten zoals bijvoorbeeld het bekende Erasmus. Daarnaast probeert de werkgroep een internationale werkomgeving te creëren en probeert men alle opleidingen hier mee aan tafel te krijgen. Het buddy project, waarbij een buitenlandse student gekoppeld wordt aan een Belgische student, wordt hier ook besproken. Meer voorbeelden en een beter zicht op wat de werkgroep exact doet, kan je vinden op het internationale deel van de site van onze faculteit.
Wat doe je als studentenvertegenwoordiger in de werkgroep?
Als stuver (studentenvertegenwoordiger) in de werkgroep is het belangrijk dat jij de studentenblik geeft op alle gegeven ideeën en plannen. Enige feeling met internationale studenten mag hier zeker niet bij ontbreken, zij vormen immers jouw zogenaamde "achterban". Het is dus zeker een meerwaarde om op de hoogte te zijn van hoe internationale studenten zich voelen en zeker ook om met hen in contact te komen. Zo kan je hen goed vertegenwoordigen.
Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat je mee denkt en zelf met ideeën komt die nuttig kunnen zijn om internationalisering aan onze faculteit beter te maken. Als studenten zelf met ideeën komen of vragen hebben, zal jij hun aanspreekpunt zijn (eventueel via een andere stuver) en deze ideeën ook doorspelen aan de werkgroep.
Een laatste taak die je hebt als lid van de werkgroep, is dat je de zaken die hier beslist en besproken worden terugkoppelt aan de andere stuvers op het OOR-overleg. Dit is een vergadering die om de twee weken plaatsvindt tussen alle stuvers van de faculteit Wetenschappen. Het is best dat je hier aanwezig bent, niet alleen als je zelf zaken moet terugkoppelen, maar ook als expert ter zake om eventueel wat inzichten mee te geven over onderwerpen die in de facultaire werkgroep zijn voorgekomen en waar een facultair standpunt over moet worden ingenomen.
Wat biedt een mandaat als lid van de Facultaire Werkgroep Internationalisering?
Dit mandaat biedt je uiteraard interessante inzichten in het internationaalbeleid en hoe dit exact wordt aangepakt aan onze faculteit. Bovendien heb je de ruimte om vrij na te denken over nieuwe ideeën zoals hoe beter internationaalstudenten aan te trekken of de internationaalervaringen te verbeteren en te promoten en zo heb je dan de kans om het facultaire beleid mee vorm te geven. Daarbovenop leer je ook wat bij over de facultaire studentenvertegenwoordiging en leer je hoe het is om zelf andere mensen te vertegenwoordigen.
Is dit mandaat iets voor jou?
Na het lezen van de voorgaande tekst, hopen we uiteraard dat je al een beter zich hebt op het mandaat. Hier lijsten we toch nog even op wat de belangrijkste aspecten zijn van het profiel van een mandataris internationaal:
- Je leert graag veel bij over internationaal en aspecten die hiermee te maken hebben.
- Je durft je mengen in de discussie.
- Je denkt graag na over praktische dingen, doet mee voorstellen...
- Ervaring in het domein is zeker en vast een meerwaarde.